Om oss
Organisationen
Här blir världens möjligheter dina
Falufri grundades 2001 av fyra pedagoger och kollegor som hade en vision att skapa en gymnasieskola där unga fick chansen att växa, både kunskapsmässigt och som människor. Skolan är än idag personalägd och så kommer det att förbli.
Falufri är Dalarnas enda globala gymnasieskola med hela välden som spelplan. Vi har ett globalt perspektiv i allt vi gör och besöker ofta de platser, företag eller organisationer som vi läser om. Hos oss får du som elev lära dig att tänka fritt och stort från start. Det ger dig försprång och med bredare perspektiv får du fler och större valmöjligheter i framtiden. Det vet vi eftersom vi sedan starten 2001 hjälpt tusentals elever att nå sina mål.
Huvudman och ägare
Styrelsen för Falu Frigymnasium AB är huvudman för skolan och består av ägare, arbetstagarrepresentant och en extern ordförande.
Jesper Hellqvist, Charlotte Isaksson, Patrik Jönsson, Torbjörn Klefbom, Sebastian Liljedal, Henrik Nordin, Anna Konrad Nyhäll, Andreas Park, Maria Pettersson, och Viktoria Åkerblom.
Styrelseordförande
Henrik Belin
Arbetstagarrepresentant i styrelsen
Vakant
Vår vision och vägen dit
Vår vision är att vi vill skapa en världsstandard för lärmiljöer som får dig som elev att bli ditt allra bästa jag. Det här är något som vi arbetar med varje dag och vi är redan en bit på väg, något som vi fått kvitto på genom åren.
Ett sådant tillfälle var när vi fick utmärkelsen Bättre Skola 2016. Utmärkelsen delas varje år ut av Kvalitetsutveckling SIQ. Det året var Falufri den enda skolan i Sverige som mottog utmärkelsen, något vi är väldigt stolta över. Vårt mål är att du som elev ska få ett försprång efter ditt tre år hos oss och vara väl förberedd för vidare studie- och yrkesliv. Kvalitetsutmärkelsen är ett bra kvitto på att vår profil och vårt arbetssätt fungerar bra för dig som elev.
Vi fortsätter kontinuerligt vårt arbete med att närma oss vår vision. Läsåret 20/21 påbörjade vi en satsning för att utveckla den fysiska lärmiljön där vi möblerar på ett nytt sätt för en inkluderande lärmiljö där elever kan arbeta både enskilt och tillsammans. Vi fortsätter att vara nyfikna och att prova nya vägar, hela tiden med våra grundläggande värderingar i ryggen: respekt, flexibilitet, kreativitet, inflytande, reflektion och demokrati.
Certifikat
På Falufri samarbetar vi med olika organisationer vilket innebär att vi har en rad certifieringar. Certifieringarna kan ses som en kvalitetsstämpel på vår verksamhet.
Stolt FN-skola
Som elev på en FN-skola får du ökad förståelse för världens komplexitet. Du får en tydlig bild av det internationella samarbetets utmaningar och möjligheter. Falufri samarbetar med Svenska FN-förbundet vilket ger oss inspiration och kunskaper i aktuella frågor. Som elev kan du vara aktiv medlem i vår FN-skoleförening. Där planerar och genomför medlemmarna aktiviteter kring viktiga globala frågor. Under året arrangeras temadagar, workshops och aktiviteter med internationell profil. Genom FN-förbundet bokar vi spännande gästföreläsare som tar världen till Falufri.
Vård- och omsorgscollege
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan där skolor arbetsgivare, fackliga organisationer tillsammans skapar attraktiva och moderna verksamheter med hög kvalité. Samverkan finns på lokal och regional nivå, och utgår från tio kvalitetskriterier.
Som elev på vård- och omsorgsprogrammet på Falufri får du ett diplom som visar att du har läst en certifierad utbildning som är kvalitetssäkrad genom samverkan mellan arbetsliv och utbildning. Diplomet är en merit när du söker söker arbete.
Eu-ambassadörsskola
Europaparlamentets ambassadörsskoleprogram (EPAS) riktar sig till lärare och elever på högstadium och gymnasium i Sverige. Syftet är att öka kunskapen om europeisk parlamentarisk demokrati, Europaparlamentet och EU. Det finns idag EPAS skolor i alla EU:s 27 medlemsländer, totalt cirka 1500 skolor.
Lärare på Falufri ansvarar tillsammans med elever på skolan – juniorambassadörer för att sprida kunskap om EU och EU:s arbete på olika sätt. Det sker t ex genom att utföra olika uppdrag och aktiviteter på Europadagen 9 maj.
Vi är Erasmusackrediterade
Europakommissionen har som mål att Europas medlemsländer ska öka sitt samarbete. Skolor inom EU kan bli ackrediterade genom ett Erasmusprogram där ett stort nätverk av skolor i hela Europa deltar. Falufri är ackrediterade för perioden 2023-2027. Det möjliggör att vi kan fortsätta utveckla vårt internationella arbete på ett regelbundet och systematiskt sätt. Vi vet att internationalisering, både på hemmaplan och genom studieresor, stärker utvecklingen hos våra elever och främjar värden som integration, mångfald och respekt för mänskliga rättigheter.
Våra samarbetspartners
Ung Företagsamhet
Ung företagsamhet är en organisation som arbetar med att öka gymnasieelevers intresse för entreprenörskap. Under årskurs 3 kan du få prova på att starta, driva och avveckla ett företag, ett så kallat UF-företag. Företaget ska erbjuda verkliga varor eller tjänster, och du jobbar ensam eller tillsammans med klasskamrater. Under året får du stöd från skolan, UF och en rådgivare från näringslivet.
På Falufri integreras ditt UF-arbete i det ordinarie skolarbetet genom kursen Entreprenörskap, som är obligatorisk på Teknikprogrammet. På Ekonomiprogrammet är det elever på inriktning ekonomi som driver UF-företag.
Erfarenhet från företagande är en klar merit för ditt framtida yrkesliv och det är också något som är viktigt för din personliga utveckling. Därför uppmuntrar vi dig att prova på livet som företagare under din skoltid genom att driva ett UF-företag.
Med världen som klassrum
Falufri är en skola med internationell global profil. Det har varit vår idé och vår grej, ända sedan vi startade skolan för mer än 20 år sedan. Vi kan som certifierad FN-skola säga att vi utan tvekan är unika och ledande på området.