Kulturupplevelser i Budapest 🇭đŸ‡ș

Falufris humanister reser sÄ mycket som möjligt. Förra Ärets treor Äkte till London med kursen MÀnniskans uttryck. TvÄorna Äkte till Budapest med kursen Kultur- och idéhistoria. I Är bÀr det av till Sardinien och Barcelona. NÄgra lÀrare berÀttar om idéerna bakom humanisternas internationella projekt:

Vad Àr tanken med studieresorna?

  • Vi vill att vĂ„ra elever ska uppleva kultur hĂ€r hemma och utomlands med egna ögon – inte bara genom text och bilder. MĂ€nniskan möter sig sjĂ€lv genom möten med andra. Dessutom vill vi komma Ă„t den typ av kunskap som uppstĂ„r nĂ€r man befinner sig pĂ„ platser man tidigare bara lĂ€st om.

Hur Àr studieresorna kopplade till undervisningen?

  • Det Ă€r olika för varje resa, eftersom varje elevgrupp Ă€r unik. Filosofiska samtal och mötet med samtida och historiska kulturuttryck Ă€r en gemensam nĂ€mnare. Inför den senaste londonresan hade eleverna lĂ€rt kĂ€nna olika platser i staden genom litteraturen, som vi sedan letade upp i verkligheten. Ur krocken mellan förvĂ€ntan och erfarenhet föds filosofiska diskussioner. I Budapest undersöktes hur konst och arkitektur pĂ„verkats av socialistiska och nationalistiska idĂ©strömningar, samt av den nazistiska ockupationen under andra vĂ€rldskriget.  

Vilka andra studiebesök har ni gjort?

  • Ettorna brukar Ă„ka till Uppsala och besöka landets Ă€ldsta bibliotek, Carolina rediviva, med kursen MĂ€nniskans sprĂ„k. TvĂ„orna som lĂ€ser Historia 2b har fĂ„tt djupdyka i nationalromantiska kulturuttryck, och i samband med det besöker vi Dalarnas museum. Under kommande Ă„r deltar vi i ett Erasmus-samarbete med en spansk, en italiensk, en portugisisk och en tysk skola. Vi kommer besöka dem, och de kommer hit och deltar i skolans FN-rollspel.

 

Luca, Nicole och Mark,
lÀrare pÄ HU-programmet