Model UN 2023

Årets händelse: Model UN!

Dagbok från Model UN 27-30 mars 2023

Veckorna och dagarna innan det är dags för det årliga FN-rollspelet, Model UN, är ganska stressiga men väldigt roliga. Man bygger upp pepp och samhörighet i gruppen tillsammans med de andra eleverna som ska representera samma land i rollspelet. Mycket nervositet präglar timmarna innan rollspelet börjar, men det är en del av det. Förväntningarna är stora, både hos oss Falufrielever och hos våra internationella gäster som har kommit för att vara med i spelet.

General assembly och lobbying

Första dagen har vi General assembly. Då samlas alla delegater i en stor lokal för att starta rollspelsveckan. Alla delegationer ska hålla ett öppningstal. Det är ganska nervöst innan men det går alltid bra. På eftermiddagen och kvällen är det lobbying, och här händer det grejer! Då ska man antingen försöka få sin resolution underskriven av så många som möjligt, eller skriva under någon annans. Här måste man tänka på att inte följa sina personliga åsikter, utan gå i linje med åsikterna hos landet man spelar i rollspelet.

Talarkedjor och livliga debatter

När det är dags för dag 2 har man kommit in i det lite mer. De resolutioner som gått igenom (alltså de med flest underskrifter) lämnas in för rättning och godkännande. Man förbereder även speaker chains (en talarkedja med delegationer som talar för din resolution eller emot andras resolutioner). Sen börjar debatten! Här är det livat och fullt av olika åsikter. Det gäller att vara på hugget och hänga med.

Festmiddag på Gastronomen

Dag 3 är vi riktigt varma i kläderna. Debatterna fortsätter hela dagen. Den här dagen är vi väldigt glada då vår resolution gick igenom (se videon). Det är en dag med många känslor, och alla är trötta, men på kvällen är det en middag på Gastronomen med underhållning, toastmasters och god mat (även efterrätt!).

Sista dagen och den stora finalen

Sista dagen samlas alla i General assembly och fyra resolutioner diskuteras och debatteras igen. Det är spänd stämning och alla vill prata för sin sak. Det blir en ceremoni med prisutdelning för bästa committee work, och för bästa delegater. Efter dagen säger vi hejdå till våra nya vänner och internationella gäster och går sedan hem och sover en god natts sömn. Model UN-veckan är slut för i år.

– Liv, Sofia och Vilma

Berättelser från Falufri

Vill du läsa fler spännande berättelser från Falufri?

Kommentarer inaktiverade för Model UN 2023